Welcome to Our Website

Giysilerinizden yağ lekelerini çıkarmak biraz çaba gerektirir ancak imkansız değildir:

Giysilerden Yağ Nasıl Çıkarılır ?

Kazalar meydana geldiğinde giysilerdeki yağ lekelerini nasıl çıkaracağınızı öğrenin ve lekeyi tamamen çıkarma şansınızı artırın.

Yağ lekelerinin derinlemesine nüfuz etmesi ve güçlü bir şekilde yapışması nedeniyle kumaşlardan temizlenmesi zordur. Ayrıca, yemeklik yağların kimyasal bileşimi, yağ asitlerinin oranlarına bağlı olarak, motor yağları ise viskozite ve katkı maddelerine bağlı olarak farklılık gösterebilir. İster yemek pişirirken üzerine zeytinyağı sıçramış olsun, ister bisiklet dişlilerinizi yağlarken pantolonunuza dişli yağı bulaşmış olsun, uzun süreli lekelenmeyi önleyen özel işlemlerden ve solventlerden yardım alabilirsiniz.

ÖNEMLİ İPUCU: Yeni bir lekeyi başarıyla çıkarmak için hızlı harekete geçmek önemlidir. Lekelerin kumaş liflerine yayılmasını durdurmaya yardımcı olabilir. Yağ lekeleri yerleştiğinde malzemenin daha derinlerine nüfuz ederek çıkarılmasını zorlaştırır. Yağ ne kadar uzun süre kalırsa o kadar çok yapışır. Ayrıca zamanla oksitlenir, koyulaşır ve ortadan kaldırılması giderek daha inatçı hale gelir.

Taze Yağ Lekelerinden Nasıl Kurtuluruz

Hızlı harekete geçmek, yeni yağ lekesini başarılı bir şekilde çıkarmayı kolaylaştırır. Bu adımları takip et.

Temiz bir bezle kurulayarak taze yağ lekelerini çıkarmaya başlayın

Taze yağ lekelerini temiz bir bezle silin.

Lekeyi emici bir bez veya kağıt havluyla kurulayın. Ovalamayın, sadece kurulayın!

Mısır nişastası, kabartma tozu veya talk pudrası gibi bir malzeme kullanarak lekeyi emdirin. Tozu dağıtın. Tozu lekenin üzerine, giysinin lifleri arasına düşecek şekilde serpin. 15-30 dakika bekletin.

Tozun yağı emmesine izin verin. Toz, yağı emdikçe topaklaşacaktır. Giysiyi ters çevirin ve gevşek tozu yavaşça fırçalayın.

Leke çıkarıcı veya sıvı çamaşır deterjanı kullanarak lekeye ön işlem yapın. Kumaşa nüfuz etmesi için 5-10 dakika daha bekletin.

Giysiyi normal deterjanınızla sıcak suda yıkayın.

Giysinin açık havada kurumasına izin verin. Kuruduktan sonra lekenin hâlâ orada olup olmadığını veya ek bir tedaviye ihtiyaç duyup duymadığını görebileceksiniz. Gittiğinden tamamen emin olana kadar giysiyi kurutucuya koymaktan kaçının. Suyun ısısı normal olsa da kurutucunun ısısı lekenin üzerine yerleşecektir.

Talk pudrası giysilerdeki yağ lekelerinin emilmesine yardımcı olur. (En azından sıcak yağ bileklerimi yakmadı!)

Giysilerden Eski Yağ Lekeleri Nasıl Çıkarılır

Lekeyi ön işleme tabi tutun. Leke çıkarıcı veya sıvı çamaşır deterjanını lekeye ve kumaşa nüfuz ettirin. 5-10 dakika bekletin.

Bir diş fırçası kullanarak temizleyiciyi leke üzerinde çalkalayın veya kumaş hassassa parmaklarınızla masaj yapın. 5-10 dakika daha beklemesine izin verin.

Giysiyi, kumaş için önerilen en sıcak su sıcaklığında yıkayın .

Yıkama işleminden sonra giysinin açık havada kurumasını bekleyin. Kurutucudan ısı uygulamadan önce lekenin durumunu kontrol etmek önemlidir. Kurutucu ısısı lekeyi daha da derinleştirebilir.

Farklı Kumaşlar İçin Özel Hususlar

Denim ve pamuklu veya sentetik giysilerin ön işleme tabi tutulması ve yıkanması kolay olsa da, her kumaş o kadar kolay değildir. Prism Specialities’in tekstil müdürü Sara Chris Briones, “İpek, keten ve yün üzerine yağlıboya söz konusu olduğunda, her kumaşın kendine özel nitelikleri ve incelik düzeyi olduğundan, her bir giyim eşyasına farklı şekilde davranmak önemlidir” diye paylaşıyor .

Kumaşa yağ döküldüğü anda iki küçük havlu alın. Malzemenin altına bir havlu koyun.

Yağı emmeye başlamak için kumaşı diğer havluyla hafifçe silin.

Daha sonra lekenin üzerine az miktarda talk pudrası sürün. Tozu birkaç dakika lekenin üzerinde bekletin. Gerekirse liflere dağıtmak için yumuşak bir diş fırçası kullanın.

Bir çay kaşığı sıvı bulaşık sabununun 1/3’ünü bir bardak suya karıştırın. Bu solüsyonu lekeye ekleyin ve bölgeye hafifçe vurun. Kumaşın yaklaşık 5-10 dakika beklemesine izin verin.

Giysiyi temizlenene kadar elde yıkayın ve asarak kurulayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir